Substancje aktywne w kosmetykach- i ich działanie

Substancje aktywne w kosmetykach- i ich działanie

Substancje aktywne powodują wystąpienie biochemicznych, chemicznych lub fizykochemicznych efektów wpływających na fizjologię i funkcjonowanie skóry.

Z uwagi na sposób działania można je podzielić na trzy grupy:

  • składniki o działaniu fizycznym lub fizykochemicznym oddziaływujące wyłącznie na warstwę rogową skóry.Wpływają na jakość skóry poprzez zadbanie o jej stopień nawilżenia oraz modyfikację funkcji barierowej,
  • substancje przenikające przez warstwę rogową i wiążące się z konkretnymi receptorami w żywych warstwach naskórka i skóry właściwej np. retinoidy, fitohormony, terpeny, witaminy,
  • substancje działające na poziomie komórkowym np. antyoksydanty.

Substancje aktywne są "pokarmem" dla skóry i decydują o efektach działania kosmetyków. Mają na celu zarówno utrzymanie skóry w dobrej kondycji na co dzień, jak i profilaktykę oraz odwrócenie efektów zewnątrz- i wewnątrzpochodnego starzenia się skóry.

Przykładowe substancje aktywne stosowane w kosmetykach:

Alantoina- stanowi jeden z naturalnych czynników nawilżającym znajdujących się w skórze. Jest to pochodna Kwasu Moczowego, z właściwościami kojącymi, zmiękczającymi, nawilżającymi i zapobiegającymi podrażnieniom. Wygładza i zmiękcza skórę.

Algi morskie- mają bardzo aktywne działanie- łatwo wnikają w skórę, intensywnie nawilżają oraz przywracają jej elastyczność i jędrność. Często są stosowane w pielęgnacji cery suchej oraz starzejącej się głównie ze względu na swoje własności hydrofilowe. Usprawniają przemianę materii oraz zapewniają aktywną redukcję tkanki tłuszczowej.

Algi Purpurowe-to czerwone algi z niewiarygodną zdolnością do wchłaniania promieni UV, dlatego pomagają chronić molekuły DNA. Posiadają właściwości nawilżające, kojące i regenerujące. Ten składnik jest niezbędnym elementem w walce z procesami starzenia.

Aloes- jest źródłem soli mineralnych, witamin i wielocukrów. W preparatach kosmetycznych wykorzystuje się jego właściwości przeciwzapalne, regenerujące i nawilżające. Sok z aloesu jest doskonałym środkiem gojącym przy skórze trądzikowej, łojotokowej ze stanami zapalnymi. Skutecznie nawilża skórę przesuszoną, ze skłonnościami do łuszczenia. Poprawia elastyczność i ukrwienie skóry starzejącej się. Ze względu na swe własności nawilżające, łagodzące i chłodzące wchodzi często w skład kosmetyków po opalaniu. Wykazuje też pewne własności promieniochronne, dodawany jest więc do ochronnych kremów jako naturalny filtr promieni UV. Stosuje się go w preparatach do pielęgnacji włosów przetłuszczających się.

Ananas- bogate źródło witaminy C, witamin A, B, PP wapnia, żelaza. Ma właściwości przeciwzapalne i przeciwobrzękowe. Wpływa pozytywnie na procesy zapalne.

Arnika górska- to bogate źródło między innymi flawonoidów, karotenoidów, garbników, kwasów organicznych i fitosteroli. Arnika wzmacnia ściany naczyń włosowatych, ma właściwości łagodzące podrażnienia i zaczerwienienia. Szeroko stosowana dla wygładzenia i zmniejszenia uszkodzeń i podrażnień skóry.

Babka lancetowata- działa przeciwzapalnie i bakteriobójczo, łagodzi podrażnienia, ułatwia gojenie się ran. Surowiec wykazuje działanie antyseptyczne, które zawdzięcza aukubinie.

Bentonite- to czerwona glinka, zawdzięczająca swój kolor zawartemu w niej Tlenkowi Żelaza. Bogata w Oligoelementy, przywraca równowagę naskórka i skutecznie eliminuje zanieczyszczenia pokrywające skórę. Bentonite posiada także całą paletę innych właściwości. Ujędrnia, zmiękcza i nawilża naskórek, spowalnia procesy starzenia i rozjaśnia skórę.

Bluszcz- działa na przepuszczalność i zwężanie naczyń krwionośnych. Ze względu na swoje lecznicze właściwości stosuje się go miejscowo na uszkodzenia skóry. Również delikatnie oczyszcza i działa ściągająco, przez co jest często polecany do pielęgnacji skóry tłustej, skłonnej do trądziku oraz mieszanej.

Bławatek- ma działanie łagodnie antyseptyczne oraz właściwości kojące i wzmacniające. Jest stosowany, aby zapobiegać i leczyć zapalenie oraz podrażnienie oczu. Używany w preparatach do twarzy, ujędrnia i uelastycznia naskórek.

Cebula- posiada właściwości bakteriostatyczne. Surowa cebula hamuje namnażanie bakterii, stanowi środek antyseptyczny i tonizujący. Wyciąg z Cebuli jest znany ze swoich właściwości regenerujących i remineralizujących.

Chmiel- jest znany głównie ze swoich właściwości przeciwzapalnych oraz antybakteryjnych. Wyciąg z chmielu zawiera prekursory witaminy D oraz posiada właściwości nawilżające, zmiękczające, antyseptyczne, ściągające oraz tonizujące

Chrzan- korzeń chrzanu jest bogaty w aminokwasy, białka, enzymy oraz kwasy organiczne. Jest ceniony w kosmetyce za swoje antyłojotokowe i antybakteryjne właściwości.

Cyprys (olejek eteryczny)- szyszki cyprysa są bogate w polifenole i jest bardzo skuteczny w leczeniu zaburzeń naczyniowych takich jak żylaki. Wpływa stabilizująco na kolagen, zapewniając ochronę przed czynnikami denaturacyjnymi.

Cytryna (olejek eteryczny)- jest ceniona za swój delikatny aromat i wysoką zawartość witaminy C oraz kwasów owocowych. Jest stosowana do zmiękczenia i ujędrniania skóry oraz rozjaśniania cery. Cytrynowy olejek posiada właściwości antyseptyczne, antybakteryjne, ściągające oraz oczyszczające skórę. Szczególnie służy tłustej skórze.

Czarna rzepa- zawiera witaminę C oraz sole mineralne. Stosowana w kosmetykach do włosów. Skutecznie likwiduje łupież i zapobiega jego powstawaniu. Dzięki zawartości związków siarki wzmacnia i odżywia cebulki włosowe pobudzając je do prawidłowego funkcjonowania.

Czerwony żeń-szeń (wyciąg)- to środek zapewniający ?wieczną młodość?. Zawiera dużą liczbę składników odżywczych, w tym witaminy. Ma też właściwości przeciwstarzeniowe, regenerujące, tonizujące oraz remineralizujące.

Czynnik Wzrostu Komórki- przyspiesza regenerację komórki, w szczególności wzrost fibroblastów odpowiedzialnych za syntezę kolagenu i elastyny.

Elastyna- posiada silne właściwości przeciwzmarszczkowe.

D-panthenol- związek ten łatwo penetruje w głąb skóry, wykazując zdolność przyciągania i zatrzymywania wody, wnika aż do skóry właściwej, a tam przekształca się w witaminę B5. Doskonale nawilża skórę, nadaje jej miękkość i gładkość. Działa przeciwzapalnie i kojąco, przyspiesza gojenie się ran, łagodzi skutki działania promieniowania UV. Pobudza wzrost i odnowę komórek naskórka i skóry właściwej.

Dziki jam- ma działanie antyzapalne, antybakteryjne, antyoksydacyjne, hamuje działanie enzymów rozkładających włókna kolagenowe skóry i pobudza mechanizm odnowy włókien kolagenowych.

Ekstrakt z kudzu- pochodząca z Chin i Japonii roślina bogata we flawonoidy, usuwa zaczerwienienie, łuszczenie i napięcie skóry, hamuje działanie fosfolipazy PLA2, działa ochronnie na skórę wrażliwą, łagodzi zmiany skórne spowodowane trądzikiem różowatym.

Elastyna Morska- pomaga zwiększyć elastyczność skóry i działa jako środek przeciwzmarszczkowy przez wzmocnienie tkanki podtrzymującej.

Fitohormony soi- są strukturalnie najbardziej zbliżone do budowy estrogenów ludzkich, dlatego też są to najlepiej przyswajalne przez organizm człowieka hormony roślinne. Poprawiają koloryt, nawilżenie, elastyczność i jędrność skóry, zapobiegają utlenianiu błon komórkowych i działają przeciwzapalnie. Fitohormony są zdolne stymulować podział keratynocytów oraz odbudowę kolagenu, chronią także kolagen i elastynę przed degradacją, a komórki skóry przed wolnymi rodnikami.

Fitoplankton (wyciąg)- jest zbierany w głębokich, zimnych wodach. Są silnie pobudzające i działają tonizująco, ożywczo i regenerująco na skórę.

Guarana- zawiera do 6% kofeiny, czyli trzy razy więcej niż naturalna kawa. Ma właściwości harmonizujące i wzmacniające organizm. Pobudza mikrokrążenie i metabolizm tkanek, ułatwia eliminację toksyn z organizmu i zmniejsza obrzęki.

Herbata biała- powstaje z młodych pączków, które jeszcze nie zdążyły się rozwinąć. To doskonałe źródło związków polifenolowych, witamin i soli mineralnych. Ma silne właściwości antyoksydacyjne i antymutogenne.

Kwas hialuronowy- jest jednym z naturalnych nawilżających molekuł skóry. Jest to galaretowata substancja służąca do transportu składników odżywczych do komórek skóry. Ilość kwasu hialuronowego zmniejsza się z wiekiem z powodu działania wolnych rodników z powietrza, spożywanych kalorii, ekspozycji na słońce, zanieczyszczenia środowiska. Kwas Hialuronowy ma szczególnie powiązania z molekułami wody, ponieważ może wchłonąć do 1000 razy więcej wody niż sam waży. Stosowany w kosmetykach tworzy specjalny film na skórze, który nie ulega zniszczeniu, jest elastyczny i przenikalny. Umożliwia warstwie rogowej zgromadzenie większej liczby molekuł wody.

Jedwab (proteiny)- jest bogaty w witaminy i oligoelementy, dostarcza skórze niezbędnych minerałów oraz sprawia, że skóra jest jedwabiście gładka. Jego białka o wysokim ciężarze molekularnym tworzą na powierzchni skóry warstwę ograniczającą utratę wody.

Olej jojoba- często nazywana jest ?Złotem Pustyni?. Olej pozyskiwany z nasion Jojoby jest bogaty w niezbędne kwasy tłuszczowe oraz witaminy. Jest szeroko stosowany w kosmetykach ze względu na swoje podobieństwo do sebum.

Kaolin (biała glinka)- to rodzaj glinki o właściwościach absorbcyjnych. Jest często używany do skóry suchej lub delikatnej jak również w przypadku osłabionych włosów. Poprawia odnowę komórek, działa jak środek mikrozłuszczający oraz remineralizuje skórę. Jest to jedna z najłagodniejszych glinek stosowana w pielęgnacji skóry i jest znakomicie tolerowana nawet przez bardzo wrażliwą i skłonną do podrażnień skórę. Właściwości gojące i antyseptyczne czynią z Kaolinu ceniony składnik w zabiegach dla skóry podrażnionej.

Kasztan indyjski (wyciąg)- zwiększa elastyczność ścian naczyń włoskowatych, ogranicza przepuszczalność ich błon oraz wpływa na regulację krążenia limfy i krwi. Wzmacnia naczynia włoskowate krwi. Obecność flawonoidów uzupełnia eskulinę o działanie przeciwzapalne i zwężające naczynia krwionośne. Powyższe flawonoidy poprawiają krążenie limfy. Działanie kasztanu jest też wykorzystywane do uzyskania promiennego wyglądu skóry.

Kasztanowiec zwyczajny- wzmacnia oraz przywraca elastyczność ścianom naczyń krwionośnych. Ma właściwości przeciwzapalne i ściągające. Zapobiega gromadzeniu się wody w tkankach, pobudza krążenie.

Kiełki pszenicy (olej)- są bogate w witaminy i sole mineralne i dlatego posiadają wyjątkowe właściwości przywracające równowagę. Odżywcze i zmiękczające właściwości kiełków pszenicy są wykorzystywane w kosmetyce, w szczególności dla skóry wrażliwej na niekorzystne warunki pogodowe. Olej z kiełków pszenicy jest bardzo bogaty w witaminę E i jest idealny dla zapobiegania zmarszczkom oraz pękaniu skóry. Przez swoje zmiękczające, wzmacniające, odświeżające, pielęgnujące i przeciwutleniające właściwości stanowi niezastąpiony składnik w produktach kosmetycznych.

Kiwi (wyciąg)- jest jednym z owoców o najintensywniejszym działaniu przeciwutleniającym.

Koenzym R (biotyna)- jest niezbędnym składnikiem do syntezy kwasu askorbinowego, zapobiega starzeniu się komórek, poprawia funkcje immunologiczne skóry, leczy wypryski i stany zapalne suchej, łuszczącej się skóry. Zmniejsza głębokość i reguluje widoczność drobnych zmarszczek.

Olej kokosowy- jest stosowany dla swoich nawilżających, regenerujących i zmiękczających właściwości na partie ciała, gdzie skóra jest szczególnie cienka i delikatna oraz na łamliwe i zniszczone włosy. Stosowany w niewielkich dawkach przywraca włosom blask).

Kolagen morski- to rozpuszczalny w wodzie kolagen. Dzięki swoim zdolnościom do zatrzymywania wody zapewnia skuteczne nawilżenie. Pomaga zwalczać oznaki starzenia się skóry i jest używany w kosmetykach jako składnik przeciwzmarszczkowy.

Kolagen- posiada znaczącą zdolność zatrzymywania wody. Włókna kolagenowe wpływają na napięcie skóry, jej elastyczność oraz odporność na urazy mechaniczne. Dlatego kolagen jest używany w kosmetykach do pielęgnacji skóry w celu zwalczania oznak starzenia.

Korzeń żeń-szeń- stosowany jest przede wszystkim w preparatach o działaniu regenerującym- stymuluje odnowę naskórka, przywraca skórze zakłóconą równowagę fizjologiczną, tonizuje. Stosowany jest również w preparatach zapobiegających łysieniu działając pobudzająco na macierz włosa i poprawiając ukrwienie skóry.

Kruszyna (wyciąg)- kora działa jako filtr przeciwsłoneczny UVB. Wyciąg z kruszyny posiada ponadto właściwości remineralizujące oraz antyseptyczne. Jest zalecany na podrażnienia skóry spowodowane nadmierną ekspozycją skóry na słońce.

Krzemian glinowo-magnezowy- składnik absorbujący sebum i wygładzający naskórek, poprawia optycznie wygląd skóry.

Kwiat czarnego bzu- ma działanie zmiękczające, nawilżające, wygładzające, łagodzące (np. oparzenia słoneczne) i wybielające.

Kwiat nagietka- stosowany jest do pielęgnacji skóry skłonnej do podrażnień, zaczerwienionej, szorstkiej, spękanej, a także przy różnych stanach zapalnych i infekcjach. Posiada wpływ na prawidłowy wzrost naskórka, przeciwdziała jego nadmiernemu łuszczeniu się, przyspiesza gojenie uszkodzonej skóry.

Kwiat rumianku- działanie przeciwzapalne, oczyszczające, regenerujące i łagodzące.

Laminaria (wyciąg)- to olbrzymi morski wodorost. Ma silne działanie regulujące wydzielanie sebum, antybakteryjne oraz przeciwzapalne w przypadku skóry tłustej.

Lipa drobnolistna- oczyszcza, zmiękcza i chroni skórę wrażliwą. Ma działanie przeciwzapalne i kojące.

Łopian (wyciąg)- usuwa z organizmu wszystkie toksyny tworzące pryszcze. Jego oczyszczające działania jest jeszcze nasilone przez polieny, mające antybakteryjne i antygrzybiczne działanie. Korzenie łopianu są również skutecznym środkiem na wiele zaburzeń funkcjonowania skóry jak trądzik lub egzema. Liść łopianu jest też znany ze swoich dobroczynnego działania na skórę głowy i włosy. W wielu przypadkach receptury zawierające łopian spowalniają, a nawet wstrzymują wypadanie włosów.

Marchew (olej)- pomaga skórze utrzymać sprężystość oraz przywraca jędrność. Jest także pełna witamin, działających pozytywnie na cerę. Olej z marchwi jest bogaty w prowitaminę A i dlatego przyczynia się do zdrowia skóry. Zapewnia lśniącą, różaną cerę, ułatwia opalanie i pomaga utrzymać atrakcyjny, wyrównany kolor skóry.

Masło Shea- jest cenione w pielęgnacji skóry i włosów. Ma właściwości przeciwutleniające, zawiera kwasy tłuszczowe, witaminy A, D, E i F, które regenerują suchą skórę i sprawiają, że jest bardziej jędrna. Odżywia też skórę głowy. Niezbędne kwasy tłuszczowe zawarte w maśle shea nawilżają górne warstwy naskórka, zmiękczają i koją skórę a także zapobiegają pojawianiu się zmarszczek. Przywraca także witalność i blask suchym włosom.

Mięta Pieprzowa (olejek eteryczny)- działa pobudzająco i przeciwzapalnie. Jest też środkiem antyseptycznym z właściwościami odświeżającymi i tonizującymi.

Miłorząb- zmniejsza napięcie naczyń krwionośnych, pobudza krążenie i poprawia ukrwienie zwiększając tym samym elastyczność i zdrowy koloryt skóry.

Mimoza (wyciąg)- dzięki swoim antybakteryjnym, przeciwutleniającym i kojącym właściwościom jest bardzo skuteczna w odbudowie zniszczonej skóry, posiada również niezwykłą zdolność do pobudzania regeneracji komórek. Ze względu na te właściwości Mimoza jest bardzo dobrym czynnikiem przeciwzmarszczkowym.

Mirra (wyciąg)- w starożytnej medycynie mirra była stosowana do nawilżania skóry i wzmacniania paznokci. Ze względu na swoje antybakteryjne, regenerujące, przeciwzapalne oraz gojące właściwości była też stosowana miejscowo na podrażnienia. Wyciąg polecany jest ze względu na swoje zmiękczające, ściągające, oczyszczające i regenerujące działanie.

Mirt (wyciąg)- jest często stosowany ze względu na wysoką zawartość taniny. Posiada lecznicze, hemostatyczne i antybakteryjne działanie znany jest też ze swoich antyseptycznych, oczyszczających, regenerujących oraz tonizujących właściwości.

Morszczyn (wyciąg)- brązowa alga szczególnie bogata w oligoelementy, witaminy i morskie sole mineralne. Posiada właściwości nawilżające, odnawiające, detoksujące i wyszczuplające.

Mydłoka właściwa (wyciąg z kory)-posiada właściwości zmiękczające oraz regulujące wydzielanie sebum. Wyciąg z kory mydłoki właściwej zawiera saponinę, która działa oczyszczająco i zmiękczająco.

Oczar wirginijski (wyciąg)-wykazuje działanie przeciwzapalne, ściągające i bakteriobójcze. Poprawia ukrwienie skóry i nadaje jej zdrowszy koloryt. Jest doskonałym środkiem do pielęgnacji skóry przetłuszczającej się, zanieczyszczonej o rozszerzonych porach.

Ogórek (wyciąg)- jest znany ze swoich kojących, odświeżających i udrażniających skórę właściwości. Ze względu na swoje zmiękczające, nawilżające i pielęgnacyjne działanie jest stosowany w zabiegach dla skóry suchej, stanowi także dobry środek ściągający dla skóry tłustej. To także skuteczny środek oczyszczający i tonizujący. Miąższ Ogórka jest wysoce cenionym składnikiem w kosmetyce. Jest bogaty w Witaminę C i stosowany w produktach pielęgnacji twarzy, kremach nawilżających i przeciwzmarszczkowych.

Okrzemki (mikroskopijne algi)- są stosowane jako środek złuszczający do usuwania martwych komórek oraz zanieczyszczeń skóry

Olej arachidowy- zawiera dużą ilość kwasu oleinowego i linolowego oraz witaminę E. Ma działanie zmiękczające i natłuszczające.

Olej avocado- występujący w oleju awokado skwalen ma działanie bakteriobójcze i przeciwgrzybiczne, a awokadyna regeneruje naskórek. Olej avocado łatwo przenika przez skórę, zmiękcza ją, łagodzi podrażnienia, nie uczula i nie powoduje powstawania zaskórników. Reguluje poziom lipidów, czyni skórę gładką i jedwabiście miękką.

Olej macadamia- zmiękcza i wygładza naskórek, hamuje proces starzenia się skóry, chroniąc lipidy ścian komórkowych przed działaniem wolnych rodników. Nadaje kosmetykom jedwabistą konsystencję, dobrze się rozprowadza, wchłania i penetruje naskórek.

Olej migdałowy- ma doskonałe właściwości zmiękczające i wygładzające skórę, odbudowuje warstwę lipidową naskórka.

Olej sojowy- naturalne źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych odbudowujących naturalną barierę ochronną skóry oraz działających bezpośrednio na kapilarne funkcje metaboliczne. Udowodniono, że miejscowa aplikacja kwasu linolowego przywraca skórze poziom wlaściwego nawilżenia i pomaga odbudować uszkodzoną warstwę ochronną skóry. Olej sojowy jest również znany jako przeciwutleniacz dzięki zawartości witaminy E.

Olejek cynamonowy- ma silne działanie dezynfekujące i dezodoryzujące i rozgrzewające.

Olejek różany- ma działanie przeciwzapalne i ściągające, tonizuje i ochładza skórę. Zapach olejku różanego pobudza zmysły, relaksuje, łagodzi objawy depresji.

Olejek z racznika- stosowany przede wszystkim w pomadkach ochronnych, gdzie działa nawilżająco i ochronnie zapobiegając wysuszeniu i pękaniu ust, oraz w kosmetykach do pielęgnacji włosów, zapobiegając ich łamliwości i wysuszeniu.

Olej norkowy- jest odpowiedni dla skóry delikatnej, np. po goleniu, poprawia jędrność skóry, sprawia, że jest aksamitna i elastyczna. Przywraca witalność łamliwym paznokciom oraz sprężystości i blask włosom.

Olej z orzecha włoskiego- jest stosowany do produkcji mydła i kosmetyków ze względu na jego nawilżające i zmiękczające właściwości. Orzechy wzmacniają naturalny system obronny komórki przez ochronę przed wolnymi rodnikami. Pobudza również wytwarzanie komórek naskórka i hamuje aktywność elastazy.

Olej z oliwek- działa kojąco, przeciwzapalnie i wygładzająco. Delikatnie natłuszcza skórę i zapobiega nadmiernej utracie wody. Wzmacnia barierę ochronną naskórka i tworzy na skórze delikatny film chroniący przed niekorzystnym działaniem czynników zewnętrznych.

Olej z orzeszków ziemnych- jest bogaty w kwasy tłuszczowe odżywiające i zmiękczające skórę i usta. Stosowany do masażu zapobiega i zmniejsza bóle lędźwiowe i brzuszne.

Papaja- owoc bogaty w karoteny, witaminy C, A, z grupy B, cynk, potas, magnez i żelazo.

Olej z pestek winogron- jest dobrze wchłaniany przez skórę, ma właściwości nawilżające, regeneruje błony komórkowe, odbudowuje tkankę, chroni skórę oraz działa kojąco. Posiada również właściwości przeciwutleniające i pomaga zwalczać oznaki starzenia się skóry.

Pietruszka zwyczajna- wybiela skórę, zmniejsza podrażnienia i wygładza zmarszczki.

Białka pszenicy- to duże białka charakteryzujące się tym, że tworzą na powierzchni skóry dająca komfort, napinającą warstwę. Warstwa ta polimeryzuje na skórze dając natychmiastowy wygładzający rezultat, poprawiający jej wygląd. Odżywcze i zmiękczające właściwości pszenicy są wykorzystywane w kosmetyce, w szczególności dla skóry wrażliwej na niekorzystne warunki pogodowe.

Rumianek (wyciąg)-ma właściwości zabliźniające, odczulające, kojące oraz regenerujące. Jest zalecany dla skóry delikatnej, wrażliwej na niekorzystne warunki pogodowe oraz dla skóry suchej skłonnej do podrażnień. Rumianek jest często wykorzystywany w produktach do pielęgnacji urody, kremach i szamponach.

Olej sezamowy- chroni skórę przed zewnętrznymi zagrożeniami. Działa jak filtr słoneczny wchłaniający promienie ultrafioletowe. Odbudowuje komórki i pomaga utrzymać odpowiednie nawilżenie skóry- jest idealny dla skóry suchej i podrażnionej. Jest także zalecany dla osłabionych włosów.

Skrzyp polny- wpływa na metabolizm kolagenu i uelastycznia naskórek.

Olej ze słodkich migdałów- stanowi idealne remedium na powierzchniowe poparzenia oraz suchość skóry. Remineralizuje, wygładza, nawilża i odżywia skórę.

Olej słonecznikowy- odżywia i zmiękcza skórę nie pozostawiając tłustej warstwy. Jest szczególnie polecany do pielęgnacji skóry suchej i bardzo suchej.

Soja (wyciąg)- pobudzają syntezę kolagenu i elastyny.

Sól morska- pomaga się odprężyć oraz ożywia ciało. Jej pobudzające działanie stymuluje spalanie tłuszczów i eliminację wody umożliwiając regenerację komórek.

Spirulina- to mikroskopijne niebiesko-zielone algi występujące głębinach ciepłych mórz. To także atrakcyjne źródło protein, karotenoidów, beta karotenu, żelaza, witamin, soli mineralnych, oligoelementów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Stymuluje system immunologiczny oraz oczyszcza komórki z toksyn.

Szałwia lekarska- właściwości przeciwpotowe, antyseptyczne, pobudzające.

Szarotka alpejska (wyciąg)- posiada wysoce rozwinięte właściwości zmiękczające. Chroni komórki naskórka poprzez wyłapywanie szkodliwych reaktywnych utleniaczy, jest idealny dla wrażliwej skóry i jest szeroko stosowany w kosmetykach przeciwstarzeniowych.

Szczaw- jest rośliną bogatą w taninę- ściągające molekuły o właściwościach antybakteryjnych oraz regulujących wydzielanie sebum. Jest to wspaniały środek oczyszczający skórę. Pomagają walczyć z utlenianiem powodującym starzenie się komórek.

Świetlik lekarski- ma właściwości kojące, łagodzi podrażnienia, nawilża i wygładza.

Tymianek (olejek eteryczny)-posiada odkażające, antyseptyczne oraz antybakteryjne właściwości. Stymuluje, chroni i jest cenionym aktywnym składnikiem kosmetyków, jako skuteczne lekarstwo na wszelkie zaburzenia skórne.

Wiesiołek- reguluje wilgotność skóry i pracę gruczołów łojowych. Ma działanie regenerujące, odżywcze, łagodzące i nawilżające.

Witamina A- zwiększa elastyczność skóry, łagodzi efekty fotostarzenia, zwiększa grubość warstwy twórczej naskórka, intensyfikuje syntezę kolagenu w skórze właściwej. Poprawia nawilżenie skóry, wygładza drobne zmarszczki, ma właściwości regenerujące. Witamina C- neutralizuje działanie wolnych rodników. Utrzymuje prawidłową budowę i czynności naczyń krwionośnych, jest niezbędna do syntezy kolagenu. Przyspiesza tworzenie kwasu hialuronowego, który jest odpowiedzialny za budowę spoiwa międzykomórkowego naskórka. Poprawia koloryt skóry. Chroni przed wolnymi rodnikami kolagen i elastynę, Działa przeciwzmarszczkowo, poprawia koloryt, jędrność i elastyczność skóry. Witamina E- zwana także ?witaminą młodości? jest jednym z najważniejszych zmiataczy wolnych rodników, odpowiedzialnych za przedwczesne starzenie się organizmu. Dobrze wnika w skórę i odżywia ją, poprawia miękkość i elastyczność naskórka, działa nawilżająco. Zmniejsza wrażliwość skóry na promieniowanie UV. Woda oczarowa- polecana przy pielęgnacji skóry tłustej, a także z rozszerzonymi naczyniami krwionośnymi. Zmniejsza kruchość włosowatych naczyń krwionośnych.

Wodorosty termalne-posiadają wyjątkowe właściwości nawilżające.

Wosk carnauba- zastosowany w pomadkach do ust tworzy ochronny film zapewniający optymalne nawilżenie oraz zapobiegający ich wysuszaniu i pękaniu. Skutecznie chroni przed niekorzystnym wpływem czynników atmosferycznych.

Wosk pszczeli- ma działanie wygładzające i natłuszczające, tworzy ochronny film bardzo odporny na działanie czynników zewnętrznych.

Wrzos (wyciąg)-posiada on właściwości antyseptyczne, oczyszczające, ściągające, zmiękczające oraz rozjaśniające.

Zielona herbata- wykazuje działanie oczyszczające z toksyn oraz przeciwzapalne. Działa na skórę ściągająco, tonizująco i łagodząco. W preparatach do opalania pomaga uzyskać naturalny, złotobrązowy odcień skóry. Zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry.

Zielony anyż- pomaga przerwać mechanizm kurczenia się komórek. W rezultacie skóra jest odprężona a zmarszczki mimiczne są pod kontrolą.

Żywe drożdże- mają działanie pobudzające oraz wzmacniające. Wyciąg ma również działanie antyseptyczne, przeciwstarzeniowe, regenerujące, gojące, remineralizujące, odbudowujące oraz tonizujące.

W kosmetyce oprócz tych substancji występuje jeszcze wiele innych.

 


Tagi: kosmetyki, zdrowie, uroda, substancje, chemia, makijaż, makeup,

Komentarze (1)

  1. 2011-08-26 23:33:12#198cytuj

    bardzo lubię używać kremów z kwasem hialuronowym algami morskimi i witaminami by skóra wyglądała świeżo

Dodaj komentarz


Zamknij Tagi